lunes, 29 de noviembre de 2010

Els nutrients

Els nutrients són les substàncies de les quals obtenim l'energia que necessitem, aquests nutrients provenen dels aliments que ingerim. Hi ha tres tipus de nutrients:
  1. Els nutrients constructors: són les proteïnes que es troben en la carn, el peix, els ous, els fruits secs, la llet i els seus derivats. Són importants per al nostre cos i per la nostra dieta per a créixer, per defensar-nos de les infeccions i per substituir les parts del cos que es renoven constantment, com per exemple la pell o els cabells.
  2. Els nutrients energètics: els nutrients energètics són de dos tipus. Els més energètics són els hidrats de carboni, també anomenats sucres i es troben en el pa, la pasta, l'arròs, els cereals i la fruita. L'altre tipus d'aliments energètics són els lípids, que també es poden anomenar greixos i els trobem en els dolços, les llaminadures, els olis i les mantegues. Són importants per al nostre cos i per la nostra dieta ja que constitueixen l'energia per al nostre organisme, sense aquesta energia no podríem caminar, ni córrer i els nostres òrgans no podrien complir la seva funció.
  3. Els nutrients reguladors: Pertanyen a aquest grup l'aigua, la fibra, les vitamines i les sals minerals que ho podem obtenir a través de les verdures i hortalisses, la sal, etc. Són importants per al nostre cos i per la nostra dieta perquè controlen que totes les funcions del nostre organisme es portin a terme adequadament.
La piràmide dels aliments és un esquema dels diferents grups d'aliments i de les racions que n'hem de prendre al dia. Està construïda de tal forma que els aliments que es troben a la base són més importants en la nostra dieta que els aliments que es troben en el vèrtex superior.
La piràmide està constituïda per set grups d'aliments, que són els següents:
  1. Dolços i llaminadures
  2. Olis i fruits secs
  3. Llet i derivats
  4. Carn, peix, ous i llegums
  5. Verdures i hortalisses
  6. Fruita
  7. Pa, pasta, arròs i cereals

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario